Szamóca

 

Ismerje meg e népszerű és finom gyümölcs telepítését és gondozását.

A szamóca tetszetős külseje és jellegzetes íze miatt méltán népszerű a gyümölcsfogyasztók körében. Jól alkalmazkodott a földrajzi viszonyokhoz, ennek köszönhetően ma már a világon szinte minden országban foglalkoznak a termesztésével. A szamóca a vízigényes gyümölcsök közé tartozik, csak a jó vízáteresztő képességű talajokon érdemes termesztésébe belekezdeni. Lehetőség szerint kerüljük a lúgos kémhatású talajokat. Ilyen viszonyok között a szamóca gyorsan elpusztul. A nemesítési munkáknak köszönhetően ma már szinte minden felhasználási célnak megfelelően találunk fajtákat. Kertjeinkben leggyakrabban az egyszer termő, nagy gyümölcsű, a kétszer termő nagy gyümölcsű és a folyton termő szamócafajtákkal találkozhatunk.

A palántaültetésre a legmegfelelőbb időpont az április. Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a palántát ne helyezzük túl mélyre, mert a tenyészőcsúcsa befullad és elhal. Mivel a szamócának nincs utóérése, csak éretten érdemes leszedni.

Fontos, hogy az ágyások gondozásával a gyümölcs leszedése után se hagyjunk fel, mert a tápanyagban gazdag talajban a gyomok elnyomhatják a szamóca töveket.

Kertészetünkben szép, egészséges szamócapalántákat vásárolhat.


vissza

Hozzászólások