Menü
Magnolia Kert - kertészeti webáruház Online és telephelyi kertészet
Magnolia Kert - kertészeti webáruház

Miii? Hogy ősszel permetezzük a gyümölcsfákat?!!

 

Miért fontos? Irány a cikk!

Őszi lemosó permetezés

Sokan gondolják, hogy az ősz beköszöntével  a növényvédelmi munkák is véget érnek kertjeinkben.  Jó tudni azonban, hogy a növények egészségének szempontjából a vegetációs időszakon kívüli növényvédelmi beavatkozások ugyanolyan fontosak, mint a vegetációs idő alattiak. Ha az ősz folyamán az időjárási viszonyok kedveznek a kártevőknek és kórokozóknak azok tovább gyengíthetik fáinkat, veszélyeztetve akár a következő évi termést is. Hatékony megoldást nyújthat ellenük az őszi lemosó permetezés. Elvégezhető  ez a beavatkozás tavasszal is, a vegetáció kezdetéhez közeledve, de az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy indokoltabb már az ősz során elvégezni ezt a feladatot. Figyeljünk arra, hogy az őszi lemosó permetezés lombhullás után, a fagyok beállta előtt történjen.


Gyümölcsfát szeretne vásárolni? Jöjjön be hozzánk, és válasszon széles kínálatunkból!


Milyen növényeket permetezhetünk ilyenkor és hogyan?

A lemosó permetezésről legtöbbször a gyümölcsfa és a szőlő jut eszünkbe. Örökzöld dísznövényeink kivételével azonban minden olyan más növényt lepermetezhetünk, amiről úgy gondoljuk, hogy kártevők vagy kórokozók gazdája. Főként a lombhullató díszfák és díszcserjék, rózsák, bogyós gyümölcsök jöhetnek szóba. Ellentétben a tenyészidőszak permetezéseitől, most lemosásszerűen, bő lével permetezzünk, úgy, hogy a szer a növény minden részéhez eljusson. Ha szükséges, csatlakoztassunk hosszabbítót háti permetezőnkre.

Tipp! Hogyan növelhetjük a lemosó permetezés hatékonyságát?

Gyűjtsük össze a lehullott, beteg leveleket, ha súlyosabb fertőzésről van szó, égessük el! Távolítsuk el a fennmaradt beteg gyümölcsöket! Tisztítsuk meg nagyon óvatosan  a vastagabb vázágakat és törzset olyan kefével vagy kaparóval, amivel biztosan nem ejtünk sebet vagy horzsolást. Hatékonyan tudunk ezzel a módszerrel védekezni pl. a pajzstetvek, vértetvek, atkák ellen.

Milyen szert használjunk?

Baktériumos és gombás ágelhalások, levéllyukacsosodás, monília, tűzelhalás, bogyósok levél- és vesszőbetegségei, egyéb baktériumos és gombás betegségek ellen (kivéve lisztharmat) használjunk réztartalmú szereket. Olajos kén készítményekkel védekezhetünk lisztharmat, őszibarack tafrina, valamint varasodás ellen. Kártevők közül pedig levéltetvek, pajzstetvek, atkák ellen. Olajos szereket általában erősebb fertőzések esetén használjuk pajzstetvek, atkák, levéltetvek ellen.


További szaktanácsadásra van szüksége? Keresse szakképezett kollégáninkat Kertészetünkben.


vissza

Hozzászólások

Kapcsolat, nyitva tartás

Cím: Székesfehérvár, Fiskális út 34-36.

Telefon: +36-70/657-5517 (kertészet, webshop)

Kertépítés és kertápolás elérhetőség az adott menüpont alatt található.

E-mail: kerteszet@magnoliakert.hu vagy webshop@magnoliakert.hu

Árudai nyitvatartás:
Hétfőtől péntekig: 08.00 - 16.30
Szombat: 08.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Magnolia Alba Kft.

Adószám: 14649402-1-07