Ízletes C-vitamin bomba, antioxidánsokkal

 

Bemutatjuk a fekete ribiszkét

A fekete ribiszke  vagy népiesen fekete ribizli a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó      1-1,5  m magas cserje vagy kisebb fa.  Erősebb növekedésű, mint a piros ribiszke. Hazánkban  néhol vadon is megtalálható, pl. az Alföldön, a Kis-Alföldön. Mivel csak szórványosan fordul elő, emiatt természetes állományai védettek. Nem csak friss fogyasztásra ajánlott, hanem szörp, befőtt, és lekvár is készíthető belőle.

A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribiszke rendelkezik a legnagyobb C-vitamin-tartalommal, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott. A  termések bővelkednek  antioxidáns hatású színezőanyagokban, érfalvédő tulajdonságait pedig flavonoidtartalmának tulajdonítják. A leveléből készített tea vízhajtó, és enyhe vérnyomáscsökkentő hatású.

Virágzása árilis-május hónapra esik, termése júniusban, júliusban érik.  Több, de apróbb magot tartalmaz, mint a piros ribiszke gyümölcse. A fekete ribiszke vízigényes gyümölcsfaj. Kimondottan érzékeny a szárazságra a szüreteléséig. Az esetleges vízhiány hozzájárulhat a levelek idő előtti lehullásához.  Érthető tehát, hogy nagyon érzékeny a száraz, forró nyarakra,  és az erős napfényre. Inkább a csapadékosabb, hűvösebb, páradús helyeket kedveli. A ribiszke középkötött, jó vízáteresztő képességű, gyengén savanyú, szerves anyagban és káliumban gazdag  talajokat kedvelik a legjobban.

vissza

Hozzászólások