Füvesítés magvetéssel

 

Ismerkedjen meg cikkünkből a füvesítés fortélyával.


Az időpont kiválasztása

A kertépítési gyakorlatban két vetési időszak van szokásban a füvesítésre. Az első  időszak  március közepétől április végéig tart, a másik pedig  nyár végén ill. kora ősszel esedékes, amikor a talaj még meleg és nem valószínű a vízhiány.

 

Talajelőkészítés

A füvesítésre csak szakszerűen előkészített, gyomtól, kőtől és gyökérmaradványtól mentes, kellően tömörített magágy alkalmas. Ha szükséges a fűszerű, egynyári növényeket és a gyomokat el kell távolítani a talajból. Az évelő gyomokat és egyéb növényeket kezeljük engedélyezett gyomirtó szerekkel, hogy még a talajban maradó növényi maradványok se hajtsanak ki ismét. A terület megtisztítása után fel kell ásni a talajt. Kisebb területek esetén ezt kézzel is elvégezhetjük, de nagyobb gyepfelülethez már érdemes motoros kultivátort alkalmazni.  Ennél a munkafázisnál lehetőségünk van szervestrágya bedolgozására is. A felület kialakítását a terület legtávolabbi részein kell kezdeni az utak és az épületek felé haladva.  Az elsimított felszínt ezután tömöríteni kell. Ezt követően a területet alaposan gereblyézzük át egyenes vonalakban, hogy sekély barázdákat kapjunk.

 

Magvetés

A vetést lehetőleg szélcsendes időben kell végezni. A vetés történhet kézzel vagy géppel. Kézi vetés esetén annyi fűmaggal számoljunk, hogy 30-40 g jusson 1 m² területre.

 

Hengerezés, öntözés

A talaj lezárásaként menjünk végig a bevetett területen gyephengerrel. Hengerezéskor száraznak kell lennie a talajnak, mert különben a nedves talajjal a magok a hengerre tapadnak. Vetés után az első kaszálásig a földet folyamatosan nedvesen kell tartani. Különösen fontos ez a csírázás időtartama alatt, mely kedvező körülmények között (14 C° feletti hőmérséklet) a vetés után 10 nap alatt megkezdődik.

Szeretné inkább szakemberre bízni a füvesítést?! Kérje ingyenes ajánlatunkat.

Nézze meg legutóbbi füvesítésünket:



a Magnolia Kert csapata

vissza

Hozzászólások