Füvesítés gyepszőnyeggel

 

Magvetés vagy gyepszőnyeg?

A kész gyepszőnyeg egyszerűen lefektethető, és azonnal  telt zöld, tömött pázsit benyomását kelti. Nem csak a nehezen kelő foltok felülvetésével járó munkát spórolhatjuk meg, de egyúttal gyommentes is lesz a pázsitunk. Mindössze két hetet kell várni, hogy rámehessünk a készen lefektetett gyepre. A gyepszőnyeget nevelő üzemekben rendszeresen nyírják öntözik a felszedésre szánt gyepet, így az sekélyen hozza a sűrű gyökértömeget.

 

Talaj-előkészítés

A jó talaj nem lehet sem túl nedves, sem túl száraz. Mielőtt elkezdenénk a finom talajmunkákat a fellazított talajon, el kell egyengetnünk a felszínt. Faragjuk le a kiemelkedéseket, majd szállítsuk el a felesleges földet, és töltsük fel a mélyedéseket. Nem csak a látványt zavarják, de komoly károkat is tehet a gyepben a bennük felgyülemlő esővíz és hólé. A finom talajmunkákhoz a gereblye a legalkalmasabb szerszám.

 

Gyepszőnyeg leterítése

Először a négyszög alakú területeken terítsük le a gyepszőnyeget. Az első tekercset érdemes a terasz vagy a járda mentén, esetleg bármilyen más, egyenes szegélyhez igazítva lefektetni. Alakítsunk ki deszkákból ideiglenes ösvényeket, hogy ne tapossuk össze a frissen gereblyézett talajt. Az egyes sávokat a téglafalazásnál alkalmazott kötésben szorosan, hézagok nélkül kell egymás mellé illeszteni. Az egyes darabokat az elterítés után csak ideiglenesen, nagy ráhagyással vágjuk le, és ha már az összes sáv a helyére került, akkor vágjuk le a szegélyt a kívánt alakban, egy mozdulattal

 

Hengerezés, öntözés

A frissen lefektetett gyepszőnyeg hengerezése az egyik legfontosabb feladat. Ha kihagyjuk ezt a lépést, akkor lehetséges, hogy egyes részeken nem érintkeznek a gyökerek a talajjal, amit barna foltok jeleznek a talajon. Elegendő, ha egyszer hosszirányban és egyszer keresztirányban végigjárjuk hengerrel a gyepszőnyeget. A hengerezéshez használhatunk fahengert, illetve vízzel töltött műanyag vagy fém hengert. Ezeket az eszközöket használják a fűmagvetéskor is.

Ne mulasszuk el alaposan beöntözni a frissen leterített gyepet. Közvetlenül alatta tocsogósan nedvesnek kell lennie a földnek, illetve az egész talajnak ásónyom mélyen át kell áznia.

 

Gyepszőnyeg ápolása

Az első fűnyírásra 10 nap elteltével kerüljön sor, ilyenkor egyharmaddal rövidítsük meg a fűszálakat. A szakszerűen lefektetett gyepszőnyeg további kezelése semmiben nem tér el a hagyományos magról nevelt pázsitétól.

 

A gyepszőnyeg lerakása ugyan magasabb telepítési költséggel jár, de számos előnye van a füvesítéssel szemben:

● kisebb kockázat

● egész évben telepíthető

● a lefektetés napján kész gyepet kapunk

● alacsonyabb a kezdeti vízigénye

● nem kell számítanunk a telepítés után intenzív gyomosodásra

vissza

Hozzászólások