Első tavaszi munkák

 

Hamarosan beköszönt az igazi tavasz, kertünk növényei szép lassan kezdenek éledezni. Ilyenkor szembesül a hobbi kertész azzal, hogy akad bőven tennivaló a kertben. Lássuk mik ezek a munkák, amelyek egész évre meghatározzák kertünk képét:

Metszés

Szép számmal vannak olyan kertek, amelyekben metszés után szemre tetszetős gyümölcsfákat, cserjéket találhatunk. Látszik a fákon, hogy a kert tulajdonos ért hozzá vagy szakember metszette azokat. Viszont a legtöbb kertben sajnos egyáltalán nem metszik a fákat, vagy ha metszik akkor pedig rosszul.  Leggyakoribb eset amikor egy síkban megcsonkítják a felfelé törő ágakat, szabályosan letetejezik a fákat. Ennek persze az az eredménye, hogy tömegesen jelennek meg a vízhajtások, a korona még sűrűbb lesz, és a fa elveszíti természetes formáját. Ha nem vagyunk biztosak munkákban, célszerűbb inkább szakemberre bízni a metszést.

 

Növényvédelem

A tavaszi lemosó permetezés optimális ideje a rügyfakadást megelőző időszak. Igyekezzünk úgy időzíteni a metszést, hogy a permetezésig végezzünk vele. Gyümölcsfáink zöménél ezt meg is tehetjük, azonban a kajszi és az őszibarack esetén a metszést pirosbimbós állapotra kell időzítenünk.Baktériumos és gombás ágelhalások, levéllyukacsosodás, monília, tűzelhalás, bogyósok levél- és vesszőbetegségei, egyéb baktériumos és gombás betegségek ellen (kivéve lisztharmat) használjunk réztartalmú szereket. Olajos kén készítményekkel védekezhetünk lisztharmat, őszibarack tafrina, valamint varasodás ellen. Olajos szereket általában erősebb fertőzések esetén használjuk pajzstetvek, atkák, levéltetvek ellen.

Gyep tavaszi ápolása

Ha szeretnénk, hogy gyepünk jó kondíciójú és egészséges legyen, tavasz elején meg kell szabadulnunk a füvet borító szőnyegszerű rétegtől, ami fűnyesedékből, elhalt növényi részekből és mohából áll. Erre nyújt megoldást a gyepszellőztetés. Elég drasztikus beavatkozásnak tűnhet, de a hatása óriási, főként, ha az átszellőztetett gyepfelületre ezután valamilyen gyeptrágyát is kijuttatunk.

Tápanyag utánpótlás

Kiemelten fontos, hogy gyümölcstermő növényeink mellett dísznövényeink is megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal legyenek ellátva a vegetációs időszak alatt. Egy egészséges,erős növény jóval ellenállóbb a betegségekkel és kártevőkkel szemben.  Próbáljunk az adott növény igényeinek megfelelően összeállított műtrágyát használni. Ma már szinte minden növény csoporthoz kapható speciális műtrágya. Ez lehet tápoldat vagy hosszú hatástartamú műtrágya.

vissza

Hozzászólások