Menü
Magnolia Kert - kertészeti webáruház Online és telephelyi kertészet
Magnolia Kert - kertészeti webáruház

Gyümölcsfa 2.0

 

Ősszel jobb! Folytatjuk a gyümölcsfákkal foglalkozó cikkeinket.

Ültetés ideje

A szabadgyökerű  gyümölcsfák optimális ültetési ideje  késő őszre ill.  kora tavaszra esik. Ez ősszel október közepétől a fagyok megérkezéséig,  míg tavasszal általában április végéig tart. A két időszak közül előnyösebb az őszi ültetés, ilyenkor a fák némi lépés előnybe kerülnek a tavasszal ültetettekkel szemben, hiszen gyökerük a tél során regenerálódik,  fagymentes napokon pedig növekedni is elkezd.


Kertészetünkben széles választékban talál szabadgyökerű és konténeres minőségi gyümölcsfákat. Jöjjön hozzánk gyümölcsfáért.


Előkészületek

A kellőképpen előkészített talaj, és a megfelelő nagyságú ültető gödör kiásása elengedhetetlen a gyümölcsfa számára, befolyásolja a fa kezdeti növekedését és a későbbi fejlődését is. Az ültető gödör nagysága attól függ, hogy előzőleg mélyszántással, vagy forgatás nélkül történt-e a talajelőkészítés kertünkben. Átforgatott területnél elegendő, ha akkora gödröt ásunk, hogy a gyökérzet elférjen benne. Ha nem történt mélyszántás a kertben, akkor 1m x 1m szélességű és 60-70 cm mély gödröt ássunk. Természetesen befolyásolja a gödör nagyságát a talaj minősége is. Agyagos, erősen tömörödött talajnál mindenképp javasolt a lehető legnagyobb méretű gödör kiásása. A jobb minőségű, humuszban gazdagabb felső réteget tegyük a gödör egyik oldalára, ez kerüljön majd a gyökerek alá. A maradék földet pedig keverjük össze komposzttal vagy érett szervestrágyával. Ha nagyon rossz a talaj szerkezete, feltétlenül tegyünk megfelelő mennyiségű  szervestrágyát az ültető gödörbe, ellenkező esetben  a talaj rövid időn belül vissza fog tömörödni. Ügyeljünk arra, ha műtrágyát vagy félérett trágyát használunk ültetés során az semmiképp ne kerüljön a gyökerekhez, mert könnyen kiégetheti.


Gyümölcsfáinak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen ültetéskor a megfelelő marhatrágya, ill. az ültetőtabletta használata, melyeket Kertészetünkben megvásárolhat.


Ültetés

Csak megbízható helyről, származási bizonylattal ellátott egészséges csemetéket vásároljunk. A faiskolákban vásárolt fák gyökere kiszedés során elkerülhetetlenül horzsolódhat, törhet. Ezeket a sérült gyökereket az egészséges részig metsszük vissza, az épeket is, de azokat csak minimális mértékben (kb. 1-2 cm). Próbáljuk az ültetést lehetőleg szélcsendes, borús időben elvégezni és ne hagyjuk a gyökereket kiszáradni. Ültetés során figyeljünk arra, hogy az oltási hely a talaj felszíne felett maradjon, mivel ellenkező esetben a nemesfajta legyökerezésével elveszíthetjük az alkalmazott alanyfajta előnyeit. Amikor a gyökerekhez elegendő föld került, tapossuk meg, majd iszapoljuk be alaposan, ezt követően, ha a talaj beitta a vizet, temessük be, de ekkor már ne tapossuk meg. Őszi ültetés során a csemetéket kupacoljuk fel, tavasszal pedig  tányérozzuk ki.

vissza

Hozzászólások

Kapcsolat, nyitva tartás

Cím: Székesfehérvár, Fiskális út 34-36.

Telefon: +36-70/657-5517 (kertészet, webshop)

Kertépítés és kertápolás elérhetőség az adott menüpont alatt található.

E-mail: kerteszet@magnoliakert.hu vagy webshop@magnoliakert.hu

Árudai nyitvatartás:
Hétfőtől péntekig: 08.00 - 16.30
Szombat: 08.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Magnolia Alba Kft.

Adószám: 14649402-1-07